Atracții

Istoria Bușteni

Bușteni este un oraș în județul Prahova, format din localitățile componente Bușteni (reședința) și Poiana Țapului.Este localizat pe Valea Prahovei, la poalele Munților Bucegi, care au altitudinea maximă de 2.505 m. Situat la 135 km de București, se întinde pe circa 7 km de-a lungul văii Prahovei, între „Vadul Cerbului” și tunelul săpat în pintenul muntelui „Muchia Lungă”.

Prin anii 1910 apare fenomenul ce va spori faima stațiunii – schiul – datorită căruia a fost posibilă apariția construcțiilor de astăzi. Prin anii 1907-1908, tinerii ce veneau în vacanță din străinătate aduc cu ei moda schiului, a „alunecatului pe patine de lemn, bob și sanie” la Sinaia și la Bușteni pe Valea Albă și Coștila.

 

Altitudinea medie a orașului Bușteni este de 850 m. Este una din cele mai populare stațiuni de munte, oferind panorame spectaculoase, o mulțime de oportunități și activități de vacanță, de la schi la excursii montane. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Bușteni era un cătun al comunei Predeal din plaiul Prahova al județului Prahova. Casa regală a construit în sat biserică (1889) și, în 1887, un local pentru școala. În 1882, s-a deschis o fabrică de hârtie care producea hârtie de mucava, apoi și hârtie de paie, de împachetat și pentru tipar. 

 

Castelul Cantacuzino, aflat în cartierul Zamora, a fost realizat de arhitectul Grigore Cerchez, la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino. Castelul construit în stil neoromanesc, în prezent este muzeu, dar găzduiește și numeroase evenimente.

Pârtia Kalinderu (cu pârtie de schi de 1500 metri cu dificultate crescută și un Fun Park) este un punct de actracţie în sezonul rece.

Cascada Urlătoarea, accesibilă pe tot parcursul anului pe drum lejer prin pădure, de la Teleferic (30-45 minute) sau din cartierul Poiana Ţapului.

Mănăstirea Caraiman – “Inaltarea Sfintei Cruci”, ctitorita in anul 1998.

Obiective turistice

Crucea de pe Caraiman, monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial, din oțel, înalt de 33 metri, construit în perioada 1926-1928. Crucea se afla la altitudinea de 2291 metri și este accesibilă cu telecabina Bușteni-Babele, după care traseu montan 20 minute 

Varful Babele, formatiune stancoasa aflată la 2292 metri, accesibil din Busteni cu telecabină sau pe traseu montan de dificultate crescută (aproximativ 5 ore) 

Sfinxul din Bucegi, megalit antropomorf aflat la 2216 metri, aflat în apropiere de Varful Babele 

Peştera Ialomiţei, aflată la o altitudine de 1600 metri, cu o lungime de 800 de metri. Este accesibilă cu telefericul pe ruta Babele – Peştera.

Evenimente în zonă

Zilele orașului Bușteni – septembrie, festivalul pastravului- iulie

Sinaia Forever – septembrie

Deschiderea sezonului de Ski Partia Kalinderu – decembrie 

Tips and tricks

  • mijlocul ideal de transport este trenul care circulă foarte frecvent, se oprește în toate stațiunile și este foarte ieftin 
  • există 12 trasee turistice cu pornire din diverse puncte din Bușteni însă atenție la echipament și condițiile meteo
  • anumite zone din Bușteni este frecventată de urși, recomandat să se plece în grup la drumeții
Family House - Busteni

Rezervă întreaga casa de vacanţă pentru familia ta!

În general vacanţele sunt ocupate cu 45 de zile în avans.